fbpx
robotindustries

Robotindustries
Smart Factory 4.0 - cum funcționează fabrica inteligentă a viitorului

Definiția fabricii inteligente nu este deloc ușoară. „Smart factory” este o unitate care se bazează pe producția inteligentă/automatizată și deși conceptul se află abia la începuturile sale, este considerat un rezultat al celei de-a patra revoluții industriale, cea numită Industria 4.0.

O fabrică inteligentă folosește cele mai noi tehnologii ale momentului din domenii precum inteligența artificială, robotica, instrumentele de analiză și IoT – „Internet of Things”, termen care denumește miliardele de dispozitive existente în întreaga lume, conectate la internet și aflate permanent într-un proces de colectare și schimb de date. Scopul acestui tip de fabrică este acela de a funcționa autonom, cu intervenție umană minimală.
robotindustries
robotindustries
Fabricile inteligente realizează punți de legătură pentru construirea unui lanț managerial mai eficient. Ele se bazează și pe producția care folosește un „geamăn digital” – o reprezentare virtuală a produsului ce poate fi folosit în design, simulări, optimizări și servicii, un concept de bază al IIoT care conectează digital produsul la toate stadiile ciclului său de viață.

În plus, mașinile de producție pot fi folosite în rețeaua sistemului de execuție pentru a primi comenzi, a raporta progresul, a accesa instrucțiunile de lucru și pentru a interacționa cu sistemele de management al calității.
Muncitorii vor putea astfel să acceseze mai ușor informații importante precum statusul inventarului. Pe scurt, o fabrică inteligentă complet conectată înseamnă că toate utilajele sunt legate unul de celălalt, iar departamentele întregii fabrici sunt conectate atât între ele cât și cu furnizorii și clienții din exterior, ceea ce îmbunătățește și simplifică relațiile cu aceștia. Activitățile pot fi astfel monitorizate pentru ca fabrica să își poată mări viteza și eficiența.

Fabrica viitorului, către care se fac pași mari mai ales prin automatizarea utilajelor, operează autonom și poate identifica, diagnostica și repara defecțiunile fără oprirea întregii linii de producție. Industria 4.0 combină capacitatea computerelor și fenomenul de industrializare pentru a dezvolta linii de producție mult mai funcționale.
robotindustries